Gündem

Uysal: “19 Mayıs başkalarının yazdığı bir yazgıya başkaldırıdır”

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Uysal bayram dolaysıyla yayınladığı mesajda şunları ifade etti:

“19 Mayıs başkalarının yazdığı bir yazgıya başkaldırıdır”

“19 Mayıs’ta Samsun’a çıkış bir cevaptı bu habere. Bütün cihanın kuvvetine karşı Anadolu’ya azmin ve idealin taşındığından bihaber düşman ve işbirlikçileri bu ve benzeri sorgularla “imkansız” olduğunu vurguluyorlar, milletin azmini “uğraşmayın, kazanamazsınız” diyerek kırmaya çalışıyorlardı.

Falih Rıfkı Atay güzel bir biçimde özetlemiştir vaziyeti. Şöyle der;

“19 Mayıs’ta iki şey düşünmekten kalamayız: Ne’den kurtulduk, “nasıl” kurtulduk? Bu iki sualin cevabında bütün gelecek zaman vazifelerinin sırları saklıdır. Bir millet nasıl gözü kapalı, elleri bağlı, mezar ağzına kadar sürüklenip gelir ve ölümün pençesi ciğerine kadar işledikten sonra dahi yine nasıl kendini kurtarabilir, 19 Mayıs’tan önceki ve sonraki günlerin tarihi bize bunları öğretmiştir”

19 Mayıs bu tarafıyla yalnız Milli Mücadelenin, düşman işgaline karşı koyuşun, demokratik bir Cumhuriyetin nirengi noktası olmakla kalmamıştır. 19 Mayıs onca imkân, yetki, habis plan ve silaha karşı inancın ve azmin galibiyet için ne derece önemli olduğunu göstermiştir.

19 Mayıs hiçliğin içine sığdırılmaya çalışılan bir milletin imkanı, zamanı, hiçliği yırttığı gündür.

19 Mayıs başkalarının yazdığı bir yazgıya başkaldırıdır.

19 Mayıs’ta Samsun’a attığı adımla Atatürk, Amasya Genelgesi ile ilan edeceği bir inancı kalbi ile ikrar etmiştir;

“Milletin istiklâlini, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.”

Nitekim öyle de olmuştur.

İşgal Kuvvetlerini İstanbul’da gördüğü vakit sıktığı iki yumruğu, milletimize duyduğu inanç ve kararlılığından başka yükü olmayan bir vapurla milletimizi kurtuluşa götürmüştür.

Mustafa Kemal Atatürk başaracağına inanarak çıkmıştır bu yola.

Cevad Paşa ile Sadrazam Damat Ferit Paşa’nın yanından ayrılıp kol kola, karanlıkta, Nişantaşı Caddesi’nden Teşvikiye’ye doğru yürürken Cevad Paşa samimi bir dille sorar kendisine;

– Bir şey mi yapacaksın Kemâl?

– Evet Paşam, bir şey yapacağım!

– Allah muvaffak etsin.

– Mutlaka muvaffak olacağız!

Başarmak için inanmak ilk adımdır.

Bizler de inanıyoruz; başaracağız!

Gençlerimizin doğduğu topraklarda yeniden bir gelecek hayali kurabilecekleri bir Türkiye’ye kavuşacağımıza, demokrasinin yaşayacağına, adaletin işleyeceğine, bu toprakların yeniden adil biçimde her bir vatandaşını doyuracağına inanıyoruz.

103 yıl önce dünya alem “yapamazlar” derken yapan, bu topraklarda kaim bir devlet kuran milletimizin azim ve kararlılıkla yeniden düzlüğe çıkacağına inanıyoruz. Ve bir dahaki 19 Mayıs’ı bayram gibi kutlayacağımıza inanıyoruz.

Bu duygu ve düşüncelerle başta bugünü kendine doğum günü bilen, Cumhuriyetimizin Kurucusu, Milletimize azmin ve kararlılığın ne büyük bir kudret olduğunu liderliği ile gösteren Mustafa Kemal Atatürk’ü, bu mücadelede kendisine yarenlik eden, inancını paylaşan cümle büyüklerimizi ve şehitlerimizi rahmetle ve en içten minnetle anıyoruz. Bayramımız kutlu olsun.”

Hibya Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir