Gündem

Rüzgar türbini kurulumlarına finansal yatırım gerçekleşti

WindEurope raporuna göre Avrupa’da yeni rüzgar enerjisi santrallerinin kurulumuna 2021 yılında 41 milyar euro yatırım yapıldı. Bu yatırım karada ve denizdeki yaklaşık 25 GW’lik yeni rekor kurulum kapasitesini finanse etse de 2030 iklim hedeflerini karşılamak için gerekli olan yıllık 35 GW’nin çok altında kalıyor. Geçen yıl 1,4 GW kurulum gerçekleştirilen Türkiye’de ise 803 MW güçte RES’in (Rüzgar Enerjisi Santrali) inşa aşamasında olduğunu aktaran Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, 2021 yılında Türkiye’ye de yapılan finansal yatırımın 1 milyar euro olduğunun altını çiziyor.

WindEurope’un Finans ve Yatırım Trendleri raporuna göre Avrupa’da, 2021 yılı boyunca yeni rüzgar santrallerine 41,4 milyar euroluk yatırım yapıldı. Yatırımlar, bir yıl içerisinde finanse edilen rüzgar enerjisi kapasitesinde rekor olan 24,6 GW’lik yeni hacmin önümüzdeki yıllarda hayata geçirilmesini sağlayacak. Bu genel rekora rağmen Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde 2021 yılında yalnızca 19 GW’lik yeni rüzgar enerjisi kapasitenin finanse edilmesiyle, 2030 yılına kadar 480 GW olarak hedeflenen kurulu rüzgar enerjisi gücünün oldukça altında kalınıyor. AB’nin belirlediği hedeflere ulaşılması için 2030’a kadar her yıl 35 GW güçte yeni RES’lerin inşa edilmesi gerektiğini vurgulayan Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, geçen yılı rekor kurulum ile kapatan Türkiye’nin aynı zamanda kara rüzgarına finansal yatırım konusunda ilk 10 Avrupa ülkesinden biri olduğunu da belirtiyor.

Daha Fazla Rüzgar Enerjisine İhtiyaç Var

Avrupa Birliği Komisyonu tarafından hazırlanan yenilenebilir enerji yatırımlarını hızlandırma planı REPowerEU’nun gündeminde, AB’nin kurulu rüzgar kapasitesinin 2030 yılına kadar 190 GW’dan 480 GW’a genişletilmesi yer alıyor. Hedeflenen rüzgar enerjisi kapasitesi, 2030 yılına kadar her yıl 35 GW güçte yeni rüzgar türbini inşa edilmesini gerektiriyor. Geçtiğimiz yıl AB’de yapılan rüzgar enerjisi yatırımlarının yalnızca 19 GW kapasiteye karşılık geldiğini aktaran Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, yapılan yatırımların iklim değişikliği ve enerji güvenliği hedeflerine ulaşılması için gerekenden çok uzakta olduğunu vurguluyor.

Türkiye 1 Milyar Euro Finansal Yatırım Elde Etti

Avrupa, 2021 yılında devreye alınan 17,4 GW kurulu rüzgar enerjisi gücüyle %40 yenilenebilir enerji hedefine ulaşmak için gerekenin yalnızca neredeyse yarısına ulaşırken Türkiye, 1,4 GW yeni kapasite kurulumu ile Avrupa’da karada en çok rüzgar türbini kurulumu gerçekleştiren 3. ülke oldu. Türkiye’de güncel olarak 3.983 kurulu rüzgar türbininin olduğunu aktaran Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, Türkiye’de geçen yıl yeni rüzgar türbinlerinin finansı için 1 milyar euro yatırım gerçekleştiğine ve en çok yatırım alan 10 Avrupa ülkesinden biri olduğuna dikkat çekiyor. 803 MW kapasitesindeki 273 rüzgar enerjisi santralinin ise halen inşa halinde olduğunu ve yenilenebilir enerjiye yapılan yatırımların artarak devam etmesi gerektiğini belirten Aydın, rüzgar enerjisi tedarik zincirini koruma ve güçlendirme için ayrıca izin ve teşvik süreçlerinin geliştirilmesine ve güçlü bir yenilenebilir enerji servisleri pazarına ihtiyaç olduğunu belirtiyor.

Hibya Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir