Gündem

14. Uluslararası Kurumsal Yönetim Zirvesi yapıldı

Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) ve TÜSİAD iş birliğiyle “XIV. Uluslararası Kurumsal Yönetim Zirvesi” düzenlendi.  Bu seneki ana teması “Daha İyi Bir Gelecek İçin Kurumsal Yönetim” olarak belirlenen Zirve, TKYD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan’ın açılış konuşmalarıyla başladı.

TKYD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka, “Ana temamız “Daha iyi bir gelecek için Kurumsal Yönetim”. Dünya için daha iyi bir gelecek, ülkemiz için daha iyi bir gelecek, kurumlarımız için daha iyi bir gelecek, ailelerimiz, çocuklarımız için daha iyi bir gelecek bizim hedefimiz. Bu hedefimize ancak planlı, programlı, azimli ve cesur bir şekilde çalışarak ulaşabileceğimizi biliyoruz. O nedenle ülkemizin bir bütün olarak daha iyi bir noktaya gelmesi adına Kurumsal Yönetim’in önemini yaptığımız tüm faaliyetlerle her platformda vurgulamaya çalışıyoruz. Kurumsal Yönetim hem kamu hem de özel sektör açısından “Sürdürülebilir Büyümenin” anahtarıdır.” dedi.

Konuşmasında Kurumsal Yönetim’in önemine vurgu yapan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan da “Bugün kurumsal yönetim, bir kesim tarafından sadece halka açık şirketlerin uyması gereken bir takım yasal zorunluluklar olarak görülebilir. Kurumsal yönetimin, büyük veya küçük tüm şirketler için daha iyi risk yönetimi ile daha çok rekabetçilik anlamına geliyor.” dedi.

“XIV. Uluslararası Kurumsal Yönetim Zirvesi”, Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) ve TÜSİAD iş birliği ile gerçekleştirildi. Zirve’nin bu yılki teması “Daha İyi Bir Gelecek İçin Kurumsal Yönetim” oldu. Ulusal ve uluslararası alandan birçok iş insanının konuşmacı olarak yer aldığı Zirve’de ‘Kurumsal Yönetim’ kavramının ışığında Liderin Rolü, Dijitalleşme ve Sürdürebilirlik gibi konular ele alındı. Zirve, TKYD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan’ın açılış konuşmalarıyla başladı. OECD Kurumsal Yönetim ve Finansman Dairesi Başkanı Serdar Çelik ise ‘Küresel Dönüşümler, Krizler ve Kurumsal Yönetimin Geleceği’ konusu ile Zirve’de Özel Konuşmacı olarak yer aldı.

 

Dr. Tamer Saka: ‘Kurumsal Yönetimin En İyi Örnekleriyle

Hayata Geçirilmesine Destek Vermeye Hazırız’

Bugün gerçekleştirilen XIV. Uluslararası Kurumsal Yönetim Zirvesi’nde açılış konuşması yapan TKYD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka;  “Ana temamız “Daha iyi bir gelecek için Kurumsal Yönetim”. Dünya için daha iyi bir gelecek, Ülkemiz için daha iyi bir gelecek, kurumlarımız için daha iyi bir gelecek, ailelerimiz, çocuklarımız için daha iyi bir gelecek bizim hedefimizdir.” dedi.

Saka, bu hedefe ancak planlı, programlı, azimli ve cesur bir şekilde çalışarak ulaşabileceğini belirterek, “O nedenle ülkemizin bir bütün olarak daha iyi bir noktaya gelmesi adına kurumsal yönetimin önemini yaptığımız tüm faaliyetlerle her platformda vurgulamaya çalışıyoruz. Kurumsal Yönetim hem kamu hem de özel sektör açısından “Sürdürülebilir Büyümenin” anahtarıdır. Kurumsal yönetim ilkelerini benimseyen, kültürlerine adapte eden ülkeler ve kurumlar; riskleri, değişimleri rakiplerine göre daha önceden görüp aksiyon alabiliyor. Rekabetin global ölçekte bu kadar sertleştiği ve kendimizi farklılaştırmak için her türlü araca ihtiyaç duyduğumuz böyle bir dönemde Kurumsal Yönetim, elimizin altında olan ve en az maliyetlerle uygulayabileceğimiz ve en yüksek getiriyi elde edebileceğimiz bir çözümdür. Bu nedenle yorulmadan, yılmadan son 20 yıldır olduğu gibi TKYD olarak Anadolu’yu şehir şehir gezerek Kurumsal Yönetim kavramını anlatmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Orhan Turan: ‘Kurumsal Yönetim, Salt Mevzuata

Uyumdan Öte Değerlendirilmeli’

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan da konuşmasında, değişen dünyayla birlikte paydaş beklentileri ve ihtiyaçlarının dönüştüğünü belirterek, bu beklenti ve ihtiyaçlara cevap verebilmenin yolunun, “kapsayıcılık, şeffaflık ve hesap verebilirlik” ilkelerini benimsemekten geçtiğini söyledi. Turan, “Bugün kurumsal yönetim, bir kesim tarafından sadece halka açık şirketlerin uyması gereken bir takım yasal zorunluluklar olarak görülebilir. Kurumsal yönetimin salt mevzuata uyumdan öte; büyük veya küçük tüm şirketler için daha iyi risk ve fırsat yönetimi, daha yüksek karlılık ve dış finansman ve daha çok rekabetçilik anlamına geldiğini her fırsatta anlatmamız gerekiyor.” dedi.

Serdar Çelik: “İyi Kurumsal Yönetim Uygulamaları

Yeşil ve Dijital Dönüşüme Katkıyı Artıracak”

OECD Kurumsal Yönetim ve Finansman Dairesi Başkanı Serdar Çelik ise Zirve’nin açılış bölümünde yaptığı konuşmada, “Sermaye piyasalarının ve şirketlerin son yıllarda hızlı bir değişim sürecinden geçtiğine dikkat çekti. İklim krizi ile Covid-19 salgınının hem bu dönüşümü hızlandırdığını hem de ekonomilerde var olan risklerin öne çıkmasına neden olduğunu söyleyen Çelik, “İyi kurumsal yönetim uygulamaları sadece şirketlerin gelecek krizlere karşı daha hazırlıklı olmasına yardımcı olmayacak, aynı zamanda onların yeşil ve dijital dönüşüme olan katkılarını da artıracaktır.” şeklinde konuştu.

Zirve’de Harvard Business Review Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Serdar Turan moderasyonunda TKYD Başkanı Dr. Tamer Saka ve TÜSİAD Başkanı Orhan Turan’ın katılımı ile “İş Dünyasındaki Büyük Dönüşümü Kurumsal Yönetim Çerçevesinde Anlamak” konulu gerçekleştirilen açılış sohbetinde ise Dr.  Tamer Saka ve Orhan Turan; düzgün işleyen bir kurumsal yönetim yapısı, tüm dünyada yatırımcıların şirkete duyduğu güveni ve yatırım girişlerini artırdığını, yönetim kurullarının bu süreçleri akıllı stratejiler ile yönetmeleri gerektiğini belirtti. 

Saka ve Turan özetle şu görüşleri paylaştılar: “Dünya genelinde ekonomik güçler arasında denge oluşturma, kendini bulma çabaları sürerken hiç beklenmedik bir anda Covid-19 pandemisi bu duruma eklenince, karşı karşıya kalınan belirsizlik ortamı daha da arttı. Şu anda ülkelerin, kurumların, şirketlerin, bu yapının içerisinde nerede ve nasıl rol alacaklarına dair bir tanımlama sürecindeyiz. Artık şirketler bazında da ülkeler bazında da yeni vizyonlara, büyüme hikayelerine ihtiyacımız var. Ekonomimizin arzu edilen seviyelere ulaşmasında ve öngörülebilirliğin artmasında tüm kurumlar açısından etkin bir kurumsal yönetim anlayışının uygulamaya konulması tahminlerin çok ötesinde olumlu etki yapacaktır.”


Hibya Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir