Ekonomi

KAYSO’da gündem deprem

Mehmet UZEL (KAYSERİ İGFA)
Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza yapılan duanın ardından toplantıyı açan KAYSO Meclis Başkanı Abidin Özkaya, “Hepimizi derinden üzen, acımızı kelimelerle ifade edemediğimiz, Kahramanmaraş merkezli ve 11 ilimizi adeta yerle bir eden, çok büyük boyutta can ve mal kaybına yol açan, yüzlerce insanımızın evsiz-barksız, işsiz, kaldığı ve üzerinde tüm dünyanın hem fikir olduğu asrın depreminin üzerinden neredeyse bir ay geçti. Alacağımız dersler var. Kaybedecek vaktimiz yok” dedi.

Deprem felaketi karşısında, millet devlet dayanışmasının en güzel örneklerinin sergilendiğine vurgu yapan Özkaya “Milletimizin ne kadar fedakar olduğuna şahit olduk. Asıl işimizin bundan sonra bölgenin tekrar ayağa kaldırılması, sosyal ve ekonomik hayata dönüşün sağlanması olduğunun farkındayız Bizler de hem fert olarak hem şirketler olarak bu durum karşısında vazife ve sorumluluklarımızın olduğunun bilincindeyiz. Devletimizle birlikte yan yana yaraların sarılması, hayatın normale dönmesi için elimizden gelen ne varsa maddi manevi yapmaya devam edeceğiz. Depremde hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun. Devletimiz büyüktür, millet devlet elle inşallah bu sıkıntının da üstesinden geleceğiz” diye konuştu.

Konuşmalarını yapmak üzere kürsüye gelen Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, sözlerinin başında Türkiye’yi yasa boğan Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremler sebebiyle vefat eden vatandaşlarımız için Allah’tan rahmet, ailelerine, sevenlerine ve milletimize başsağlığı, yaralılara da acil şifa diledi.

Depremin ilk saatlerinden itibaren hızlıca organize olarak, Deprem Koordinasyon Kurulu oluşturduklarını açıklayan Büyüksimitci, “Asrın felaketi olarak nitelendirilen bu olay karşında ülkemizin her noktasından deprem bölgesine insan gücü ve yardım aktı. Ayrıca dünyanın birçok ülkesinden bölgemize yardım ve destek ulaştı. Bizlerde her zaman olduğu gibi TOBB’a bağlı Oda ve Borsalar olarak, çok hızlı bir şekilde harekete geçtik ve depremzedelerimizin yardımına koştuk. Daha 6 Şubat sabahı saat 08.00’de hızlıca organize olduk. Kayseri Sanayi Odası, Kayseri Ticaret Odası, Kayseri Ticaret Borsası, Kayseri Serbest Bölge, Kayseri OSB, Mimarsinan OSB, İncesu OSB ve Türk Kızılay Kayseri Şubesi’nin katılımı ile ilk toplantımızı Odamızda yaparak, “Kayseri Deprem Koordinasyon Kurulu” oluşturduk” dedi.

Depremin ilk günü bölgeye 17 TIR yardım malzemesi gönderdiklerini kaydeden Büyüksimitci, “İlk toplantımızın ardında Kayseri OSB fuar alanını lojistik merkez olarak belirledik. Sanayici ve işadamlarımızın yanı sıra halkımızdan gelen tüm yardımları lojistik merkezimizde profesyonel bir şekilde organize ederek, deprem bölgesine göndermeye başladık. Daha ilk günden 17 TIR yardım malzemesini deprem bölgesine ulaştırdık. Kayseri deprem Koordinasyon Merkezi olarak bu güne kadar, 280 personel ve 410 gönüllü çalışanımızla, 461 TIR, diğer diğer sanayicilerimizin direkt olarak gönderdikleri ile beraber, 300 milyon TL değerinde, 600 TIR’dan fazla yardım malzemesini, Valiliğimiz ve AFAD ile koordineli olarak deprem bölgesine gönderdik. Toplamda 60 kategoride, içerisinde 400’den fazla ürün çeşidi bulunan yardımlarımızı 7 il ve 30 bölgeye ulaştırmış olduk. Halende ihtiyaca binaen yardım TIR’larımızı bölgeye göndermeye devam ediyoruz” diye konuştu.

Deprem bölgesine gerek Kayseri Deprem Koordinasyon Kurulu gerekse TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte birçok ziyaret gerçekleştirdiklerini ve istişarelerde bulunduklarını anlatan Başkan Büyüksimitci şunları söyledi; “Deprem bölgesine Koordinatör Vali olarak atanan Kayseri Valimiz Sayın Gökmen Çiçek’i AFAD Merkezi’nde ziyaret ederek, hem bilgi aldık, hem de Sayın Valimize desteklerimizi ilettik. Bu vesile ile depremzedelerimizin yaralarının sarılması için gece gündüz koşturan, Valimiz Sayın Gökmen Çiçek’e, kaymakamlarımıza ve orada görev yapan kurumlarımızın yöneticilerine üstün gayretlerinden dolayı huzurlarınızda teşekkür ediyorum”

Bu güne kadar ellerinden gelenin en iyisini yaptıklarını ancak bundan sonrasının da çok önemli olduğuna vurgu yapan Başkan Büyüksimitci, “Zira depremlerden etkilenen 11 ilimizin Türkiye ekonomisindeki ağırlığı hafife alınamayacak kadar fazla. Bu illerimizin Türkiye’nin toplam gayri safi yurtiçi hasılası ,1 civarında. Bölgemizin imalat sanayi katma değeri içindeki payı ise 2021 yılı rakamlarıyla yüzde 11,5. Ve geçen yıl ihracatımızın yüzde 8’inden fazlası bu bölgemizden yapılmış. Bu rakamlar depremin ne kadar geniş bir alanı etkilediğini net bir şekilde ortaya koyuyor” dedi.

Depremin etkilediği 11 ilde çok büyük sanayi kuruluşları ve ciddi ticaret kapasitesi olduğunu ifade eden Büyüksimitci, bölgede hayatın devam edebilmesi için öncelikle konteyner kentlerin bitirilmesi, daha sonrada depremzedelerin kalıcı konutlara kavuşturulması gerektiğini söyledi.

Kalıcı konutlar içinde ellerinden ne geliyorsa yapmaya hazır olduklarını açıklayan Büyüksimitci, “şu anda devletimiz ciddi bir konut kampanyası başlatmış durumda. Yine TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu önderliğinde bir kampanya başlatıldı. Bunu da detaylarını önümüzdeki günlerde açıklayacağız. Bu kampanyalara da inşallah fazlasıyla destek olacağınıza inanıyorum. Biz de Kayseri Sanayi Odası olarak, elimizden ne geliyorsa, afetten zarar gören vatandaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

Kayseri halkının alicenaplığını bir kez daha gösterdiğini ifade eden Başkan Büyüksimitci, “Depremin ilk saatlerinden itibaren, devletimizin tüm imkânlarını seferber eden Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, bütün Bakanlarımıza, Milletvekillerimize, kamu kurum ve kuruluşlarına, Oda ve Borsa Başkanlarımıza, ulusal ve uluslararası bütün kurtarma ekiplerine teşekkürlerimi sunuyorum. Özellikle Siz değerli üyelerimize, işadamlarımıza, tüm Kayseri halkına ve lojistik merkezimizde çalışan kamu personeli ve gönüllü vatandaşlarımıza ayrı ayrı şükranlarımı sunuyorum. Kayseri olarak bir kez daha hayırseverliğinizi, alicenaplığınızı gösterdiniz. Birlik olduk, tüm Türkiye ile bir olduk. Hepinizden Allah razı olsun” dedi.

Bu acıların bir kez daha yaşanmaması için Deprem kuşağında yer alan bir ülke olarak buna benzer afetleri yaşamamız kaçınılmaz olabilir ancak can kayıplarının ve oluşacak hasarların önüne geçebilmek, bunları minimize edebilmek elimizdedir. Bu acıları bir daha yaşamamak için önümüzdeki süreçte neler yapmamız gerektiğini mutlaka gözden geçirmeliyiz. Varsa eksiklerimizi tamamlayarak, hazırlık seviyemizi en üst düzeye çıkarmamız gerekiyor. Ümitsizliğe düşmeden, yaralarımız sarılana kadar hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz. İnşallah Rabbimden bu acıları bizlere bir daha yaşamasın” şeklinde konuşmasını tamamladı.

YanıtlaYönlendir