Gündem

ORDU İLİNDE YAŞANAN ÇEVRE KATLİMINA KİM DUR DİYECEK?

Clariant (Türkiye) Boya ve Kimyevi Maddeler ve Madencilik San. ve Tic. A.Ş tarafından Ordu ili Ünye ilçesi sınırları içerisinde Kavaklar Mevkiinde yer alan 52204 (İR:6542) Sicil Numaralı bentonit madeni ocağı işletilmektedir. Söz konusu maden ocağına ilişkin olarak ilk ruhsatlandırma işlemi 25/04/1986 tarihinde yapılmış ve işletme ruhsatı verilmiş ve  ilgili saha hakkında Ordu Valiliği İl Çevre Müdürlüğü tarafından 04/10/2005 tarih ve 755 sayılı yazı ile ÇED Kapsam Dışı Kararı verilmiştir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 16/08/2017 tarihli talimatının 13 nolu maddesinde ise, “Valiliklerimiz (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) ya da Bakanlığımız tarafından verilen kapsam dışı kararlarının; kapasite artışının olmaması, alan artışının olmaması ve üretim veya faaliyete başlanmış olması şartıyla geçerliliğini devam ettirdiği.” Şeklinde belirtilen ifadelerle kapsam dışı kararının ancak kapasite artışı ve alan artışı olmaması şartıyla geçerli olacağı belirtilmiştir.

Fakat ekte sunduğumuz uydu görüntülerinden de çok açık bir şekilde görüleceği üzere Clariant A.Ş.’nin söz konusu maden ocağı alanında yıllar içinde çok ciddi bir artış olduğu gözle görülür biçimde aşikardır. Yine bununla birlikte sistem üzerinden yapılan inclemede de şirketin 2019 yılı için 90bin küsur ton, 2020 yılında 80 bin küsur ton ve 2021 yılında da 140 bin küsur ton üretim yaptığı görülmüştür. Ancak bilindiği kadarıyla şirket hakkında kapsam dışı kararı verilen 2005 yılında şirketin sadece 50bin ton küsur üretim yaptığı bilinmektedir. Dolayısıyla şirketin kapsam dışı kararından sonra hem kapasite artışı hem de alan artışı yaptığı çok açıktır.


Bu sebeple söz konusu talimatın 13. Maddesi gereğince Clariant A.Ş. hakkında verilen kapsam dışı kararının kaldırılması, şirketin ÇED Yönetmeliği’nin 15. Maddesi gereğince proje tanıtım dosyası hazırlayarak Ordu Valiliği’ne başvuru yapması ve ÇED süreci tamamlanıncaya dek de şirketin ilgili ocaktaki faaliyetlerinin durdurulması gerekmektedir.

Kaldı ki alan ve kapsaite artışı haricinde de söz konusu maden ocağı çevreye, ormanlara ve tarım arazilerine de birçok zarar vermektedir. Her ne kadar ilgili bakanlıklara ve Ordu Valiliği’ne tüm bu hususlarda gerekli tüm başvurular yapılmışsa da Ordu Valiliği tarafından hala gerekli adımlar atılmamış, Clariant A.Ş.’nin kapsam dışı kararı kaldırılmamış, ÇED süreci başlatılmamış ve şirketin faaliyetleri durdurulmamıştır.