Gündem

Fed 25 baz puanlık faiz artırımıyla piyasaları şaşırtmadı, gözler bugün TCMB’de

ABD Merkez Bankası (Fed), 2018’den bu yana ilk kez faiz artırımına giderek politika faizini beklentiler paralelinde 25 baz puan artışla yüzde 0,25-0,50 aralığına yükseltti. Ekonomiye ilişkin tahminlerini de açıklayan Fed, enflasyon tahminlerini yükseltirken, bu yıl faiz oranının 6 kez daha artırılmasını öngördü. Bugün gerçekleşecek toplantıda ise TCMB’nin yaşanan bu süreçte yeni bir aksiyon alıp almayacağı da yakından izlenecek. Faiz artırımı olmasa da bir söylem değişikliği gündeme gelebilir.

Rusya – Ukrayna müzakerelerinde ise net sonuca henüz varılamazken Lavrov, müzakerelerin kolay geçmediğini ancak uzlaşmadan umutlu olduğunu tekrarladı.  

Tüm bu belirsizlikler arasında diğer TL varlıkların aksine BİST’de güçlü görünüm korunuyor. Kısa vadede endeksin momentumunu korumasını beklerken 2100 direncinin yukarı yönde aşılma ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyoruz.. Volatilitenin yüksek kalmaya devam ettiği süreçte yatırımcıların kısa vadeli hareketlerden ziyade orta/uzun vadeli bakış açısıyla hareket etmelerinin daha sağlıklı olacağını düşünürken temkinli iyimserliğimizi koruyoruz.

Öne çıkan haberler

ABD Merkez Bankası (Fed), 2018’den bu yana ilk kez faiz artırımına giderek politika faizini beklentiler paralelinde 25 baz puan artışla yüzde 0,25-0,50 aralığına yükseltti. Fed’den yapılan açıklamada, faiz oranının artırılması kararının 1’e karşı 8 oyla alındığı, St. Louis Fed Başkanı James Bullard’ın 50 baz puan artırılması yönünde oy kullandığı aktarıldı.

Hızlı ekonomik toparlanmayla gelen enflasyondaki yükseliş Fed yetkililerini para politikasında değişikliğe gitmeye zorlarken banka geçen yıl kasım ayı toplantısıyla varlık alımlarının hızında azalmaya gitmeye başlamış, aralık ayı toplantısında ise varlık alımlarını azaltma hızını artırmıştı. ABD’de enflasyon şubatta yıllık yüzde 7,9 ile 1982’den beri en yüksek seviyeye ulaşmıştı.

Ekonomiye ilişkin tahminlerini de açıklayan Fed, enflasyon tahminlerini yükseltirken, bu yıl faiz oranının 6 kez daha artırılmasını öngördü. Fed’in tahminlerine göre, fonlama oranına ilişkin medyan beklenti 2022 için yüzde 0,9’dan yüzde 1,9’a, 2023 için yüzde 1,6’dan yüzde 2,8’e ve 2024 için yüzde 2,1’den yüzde 2,8’e yükseltildi. Uzun dönem ortalama faiz beklentisi ise yüzde 2,5’te yüzde 2,4’e çekildi. Böylece Fed’in tahminleri, bu yıl yapılacak 6 FOMC toplantısının her birinde faiz artırımına işaret etti.

ABD ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahmini, yüzde 4’ten yüzde 2,8’e düşürülürken ülke ekonomisinin 2023’e ilişkin büyüme tahmini yüzde 2,2 ve 2024’e ilişkin büyüme tahmini yüzde 2 olarak korundu. ABD ekonomisi için uzun vadeli büyüme beklentisi ise yüzde 1,8 olarak belirlendi.

Fed bu yıla ilişkin enflasyon tahmini ise yüzde 2,6’dan yüzde 4,3’e yükseldi. Enflasyon tahminleri 2023 için yüzde 2,3’den yüzde 2,7’ye ve 2024 için yüzde 2,1’den yüzde 2,3’e çıkarıldı.

Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşın insani ve ekonomik zorluklara neden olduğuna vurgu yapılan açıklamada, “ABD ekonomisi üzerindeki etkileri oldukça belirsiz ancak yakın vadede işgal ve ilgili olayların enflasyon üzerinde ek yukarı yönlü baskı yaratması ve ekonomik faaliyet üzerinde baskı oluşturması muhtemel.” ifadesi kullanıldı.

Rusya – Ukrayna müzakerelerinde net sonuca henüz varılamazken Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’dan iyimser açıklamalar geldi. Lavrov, müzakerelerin kolay geçmediğini ancak uzlaşmadan umutlu olduğunu söyledi. Ayrıca Rusya için en önemli konuların doğu Ukrayna’daki Rusların güvenliği ve Ukrayna’nın askersizleştirilmesi olduğunu belirtti.

Kremlin Sözcüsü Peskov, Lavrov’un açıklamalarına katılarak Avusturya gibi kendi ordusuyla askerlerden arındırılmış bir Ukrayna yaratma fikrini uzlaşma olarak görülebileceklerini söyledi.

Ukrayna tarafından açıklama ise müzakere heyetinin lideri Podolyak’dan geldi. Podolyak, Ukrayna’nın gelecekte bir grup düşmanından gelebilecek saldırılara karşı korunmasına yönelik bağlayıcı güvenlik garantileri içeren bir modelin müzakere masasında olduğunu söyledi. Müzakerelerde uzlaşma sonucunda yaklaşma haberleri güvenli limanlarda ve petrol fiyatlarında geri çekilmenin devamına neden oldu.

Bugün ise kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’e göre ödemenin ruble cinsi yapılması durumunda Rusya temerrüde düşmüş sayılacak açıklamasının ardından Maliye Bakanı Siluanov ise söylem değişikliğine giderek Eurobond ödemelerinin tahvil sahiplerine ulaşamayabilir açıklamasını yaptı. Bu kritik açıklamalarla birlikte Rusya’nın kupon ödemelerinin sıkıntıda olduğu ve temerrüt riskinin olasılığının Rus tarafının yok demesine rağmen göz ardı edilmeyeceğini bizlere gösteriyor.

Yarın gerçekleşecek toplantıda ise TCMB’nin yaşanan bu süreçte yeni bir aksiyon alıp almayacağı da yakından izlenecek. Faiz artırımı olmasa da bir söylem değişikliği gündeme gelebilir.

Endekste 2100 direncinin yukarı yönde kırılma ihtimalinin arttığını düşünüyoruz

Gün içinde en yüksek 2098 puan seviyesini gören endeks günü yüzde 0,45’lik yükselişle 2089 puan seviyesinden tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 0,14 ve holding endeksi yüzde 0,66 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 5,05 ile turizm, en çok gerileyen ise yüzde 3,54 ile spor oldu. Trend takip modelimiz 17 Aralıktan bu yana ilk kez 9 Mart Çarşamba gününden itibaren AL konumuna geçmiş durumda

50g Ho üzerinde sağlanan tutunma sonrası yukarı ivmenin hızlandığı endeks son 3 gündür 2100 direncini yukarı yönde zorlamaya devam ediyor. Kısa vadede endeksin momentumunu korumasını beklerken 2100 direncinin yukarı yönde aşılma ihtimalinin yüksek olduğunu düşünmeye devam ediyoruz. 2065 ve 2040 seviyeleri kısa vadeli destek konumunda. Bununla birlikte volatilitenin yüksek kalmaya devam ettiği süreçte yatırımcıların kısa vadeli hareketlerden ziyade orta/uzun vadeli bakış açısıyla hareket etmeleri daha sağlıklı olacaktır

Kaynak Volkan Dükkancık – Işık Menkul
Hibya Haber Ajansı